Köszöntjük Vázsnok Község Internetes Oldalán!


Aktualitás

Az oldal böngészéséhez javasolt felbontás: 800x600
Napjaink
2007

Életfa avatás

2007 szeptember 15-én került sor Vázsnok községben az életfa avatásra. Az avató ünnepségen beszédet mondott Székely Szilárd Sásd város polgármestere, a Sásdi Kistérségi Társulás elnöke. Ezt követően Milkovics Jenő fafaragó ismertette az Életfa motívumait. Az ünnepség részeként Rossner Zsolt helyettes plébános megszentelte a kegyhelyet. Késöbb Fazekas Tibor polgármester önkormányzati elismeréseket nyújtot át többek között; Székely Szilárd polgármesternek, Illés Józsefnének a sásdi Családsegítő Szolgálat vezetőjének és Milkovics Jenő fafaragó művésznek valamint vázsnok község lakóinak, megköszönve a falu fejlődésért tett áldozatos munkájukat. Az egésznapos rendezvényen gyermekprogramok, tesztvezetés és este bál várta az érdeklődőket

         


         


         


         


Halloween PartyVázsnok DiákÖnkormányzata 2007. november 3-án halloween parit rendezett a falu közössége számára, a kultúr házban. Az ünnepség részét képezte a "ki a legcsúnyább?" játékos vetélkedő, rajz verseny, jutalom átadás és a gyerekeknek estig tartó zene, tánc, jó hangulatban.

         


         


Vázsnok Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzata

2008

Mátyás Napi Borverseny Vázsnokon

A borászok nagyon büszkék boraikra, a közmondás szerint „…van a jó bor, a jobb bor, és az én borom…” ezért a borok megmérettetésére évszázadok óta borversenyeket rendeznek. Valamennyi borverseny jellemzője, hogy a borok termelőjét nem ismerve, a szakértő borbírák a borokat megkóstolják, és arról általában számokban kifejezett véleményt alkotnak, felállítva egy sorrendet. Így volt ez Vázsnokon is, a verseny a nevezéssel, majd a minták beszállításával kezdődött. A borbírálatra február 21-én került sor, a bíráló bizottság elnöke Bakonyi Antal borszakértő, a Villányi Borászati Rt. termelési igazgatója volt. A február 23-án 15: 00-kor kezdődő ünnepséget Székely Szilárd, Sásd Város Polgármestere nyitotta meg, majd Fazekas Tibor Vázsnok község polgármestere köszöntötte a vendégeket. A fellépők közül elsőként a pécsi Bartók Béla férfikórus három tagja adott elő hangulatos bordalokat. Őket követte a Sásdi Vendéglátóipari Szakközépiskola tanulóinak kis jelenete Gáspár Andrea igazgató, és Nagy Noémi tanár közreműködésével. Ezután Koszorus Jenő tárogatón és Kiskároly János harmonikán játszott. Őket követték a vázsnoki hölgyek kán-kán tánca, mely nagy közönségsikert aratott. A borverseny eredményhirdetésekor Bakonyi Antal elmondta, hogy a minősítés során a borok tisztaságát, színét, megjelenését, íz és zamatanyagát, az összbenyomást, vizsgálták. A 136 leadott bormintából nagyaranyéremmel jutalmazták Házler Enikő savignon blanc borát, további 22 aranyérem, 26 ezüst, és 26 bronzminősítést ítéltek oda a tisztelt bírák. Mint hasonló rendezvényeken, itt is fontos szerepet kapott a jelenlévő vendégek - Páva Zoltán országgyűlési képviselő, Kékes Ferenc, és Polics József, a Baranya Megyei közgyűlés tagjai – és a szőlősgazdák, közös beszélgetése, borkóstólója. Ami aztán jó hangulatban a vacsora mellett is folytatódott. A rendezvényt egy fergeteges, hajnalig tartó bál zárta.         


         


Faluszépítés

A Szociális Minisztérium által támogatott közmunka program keretében női brigádunk szépíti az életfa körüli kertet, és a falu egész területét.

         


         


„Három lábon a Hegyháton”

A Hegyháti Tavaszi Fesztivál keretében – melyre 2008. május 1-jén került sor a sásdi sportpályán – gulyásleves főző versenyben Vázsnok község csapata első helyezést ért el! A főzőversenyben a kistérség 24 települése képviseltette magát. Külön köszönet főszakácsunknak Drigics Jánosnak, aki megfőzte a babgulyások legjobbikát.

         


         


„Gyereknap Vázsnokon”

2008. május 24-én, gyermeknap alkalmából egész napos rendezvényt szervezett Vázsnok Község Önkormányzata. A gyermekeket autósiskolával, quad vezetéssel, ebéddel, délután ügyességi vetélkedőkkel, zenével, esti tábortűzzel, szalonnasütéssel várták. Köszönet a rendezvényt támogatóknak, valamint a közreműködőknek; Pécsi Vízmű Zrt., Sásdi Rendőrörs, Zselic Autósiskola Kaposvár, Hegyháti Szociális Alapellátási Központ, Faodu Klub, Takács Endre – Húsdiszkont, Erős György – élelmiszerdiszkont, Balog Györgyné, Mátics Gabriella, Falka Zoltánné, Árki Tiborné, Fazekas Tiborné, Fenyvesi György, Gombár József, Gombár Attila, Tavali Attila.

         


         


„Nyári Kirándulás”

Vázsnok Község Önkormányzata 2008. június 28-án kirándulást szervezett a Gödöllői Királyi Kastélymúzeum állandó kiállításának megtekintésére, valamint Vajdahunyad Vára meglátogatására Budapesten. A kirándulást három felnőtt és öt gyermek részvételével valósult meg. Az élménybeszámolókból néhány érdekesség; Gödöllői Királyi Kastélymúzeum: A XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal (1694-1771) gróf 1735 után kezdte meg a gödöllői kastély építtetését. 1996 augusztusában átadott főhomlokzati szárnyban nyílt meg a Királyi Kastélymúzeum állandó kiállítása: a díszterem és a királyi lakosztályok. A források alapján hűségre törekvően berendezett enteriőrök a monarchia Magyarországáról, I. Ferenc József és Erzsébet királyné személyéről is mesélnek. Vajdahunyad Vára: A városligeti Széchenyi-szigeten fölépített épületegyüttes csaknem valamennyi történelmi művészeti stílust a történelmi Magyarország ismert, híres műemlékei egyes részeinek hű ábrázolásával mutatja be. A kirándulásról hazafelé jövet még egy kis Balaton-parti séta is beilleszthető volt a programba.

         


         


„Emlékmű avatás 2008. július 26-án”

Vázsnok Szőlőhegyen 2008. július 26-án emlékmű avatási ünnepség valósult meg, a község önkormányzata, valamint a Vázsnoki Kiskerttulajdonosok Egyesületének támogatásával. Az egyesület elnöke Nagy Lajos köszöntötte a vendégeket, majd az ünnepség részeként az emlékművet Rostás Jenő plébános szentelte fel. Az összejövetelt vacsorával, zenével tették emlékezetessé.

         


         


„Kirándulás Mohács környékén és Tihanyban”

Az Önkormányzat az idősebb korosztályt megcélozva Mohács és környékére szervezett kirándulást 2008. július 17-én. A gyermekeket a Tihanyi Apátság látnivalóinak megtekintésére invitálta falugondnokunk Tóth Mária és Mátics Gabriella tanárnő.

         


         


Új otthon Vázsnokon

Községünkben könnyűszerkezetes építési technológiával készült családi ház került átadásra a Széchenyi utcában. A kivitelező kaposvári cég: King 2005 Bt. teljeskörü ügyintézést is vállalt az illetékes pénzintézetnél, valamint a földhivatalban is. Az új otthon megteremtésére, a kezdő munkálatokra 2007. június elején került sor, a kulcsátadásra pedig már december 20-án, költsége mindösszesen 5.600.000.-Ft volt. A családi ház, melynek komfortfokozata, esztétikája megfelel a jelenkor követelményeinek, reméljük másoknak is kedvet hoz az otthonteremtéshez.

         


         


Falunap Vázsnokon

Vázsnok község Önkormányzata a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal közösen falunapi, romanapi rendezvényt szervezett 2008. szeptember 13-án. Az ünnepséget Székely Szilárd, Sásd Város polgármestere nyitotta meg. Majd Orsós János, a Kisebbségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepség részeként Vázsnok község polgármestere Fazekas Tibor önkormányzati elismerésben részesítette azokat, akik a falu fejlődéséért, megújulásáért kiemelkedő munkát végeztek. Többek között elismerésben részesült: Tóth Mária, Gombár József, Árki Tiborné. A délutáni fellépők között dombóvári, batéi, valamint sásdi roma hagyományőrző néptáncosok hangulatos műsorát tekinthették meg. A falunapon tesztvezetés, valamint este bál várta az érdeklődőket. Köszönet a falunapot támogatóknak: Dr. Szakács László országgyűlési képviselő, Zselic Autós Iskola - Kaposvár, Fenyvesi János, Nyári Gyula, Pálfi István, Farkas Lajos, Rudolf Ferenc, Kovács László, Nagy Lajos, Megyesi Gyula, Erős György – Élelmiszer diszkont Sásd, EMPA Kft - Sásd. Valamint köszönet illeti azoknak a vázsnoki lakosoknak, akik munkájukkal közreműködtek a falunap megvalósításában.

         


         


Találkozás a festőművésznővel

Kiss-Máté /László/ Etelka festőművész képeiből tekinthettünk meg kiállítást a Sásdi Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében 2008. november 3-november 7-ig. A kiállítást követően Fazekas Tibor polgármester találkozóra invitálta a művésznőt, aki korábban Vázsnokon töltötte gyermek- és ifjúkori éveit. A látogatás alkalmával találkozott régi ismerősökkel, barátokkal. Majd egy közös séta az egykori lakóház körül jó alkalom volt a szép emlékek felidézésére. A kortárs művész életrajzi adatai: 1953-ban Bonyhádon született, majd Vázsnokon élt. A technikumot és a műszaki főiskolát Pécsett végezte. Szakmájában dolgozott épületgépészként 50 éves koráig. Ekkor kezdett Kecskeméten rajzszakkörbe járni. A szakkör befejeztével Sitkei András rajztanártól tanult másfél évig. Nagy hatással volt rá Sáska Tibor festőművész, akit a jakabszállási Táj-Kép-Festő Alkotótáborban ismert meg. Tagja az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak. Először az OKIT hévízi országos kiállításán szerepelt képe 2006-ban. Önálló kiállítása volt Ballószögön, Érden, Kecskeméten, és nemrégiben Sásdon. Képeit Olajjal, pasztellel és akvarellel készíti. Büszkék vagyunk arra, hogy településünkről indult útnak Kiss-Máté /László/ Etelka festőművésznő.

         

Vázsnok kárpát-aljai testvérei

Vázsnok Község Önkormányzata baráti kapcsolatot keresett egy Kárpát-aljai településsel. A baráti kézfogás a beregszászi járásban fekvő mintegy ezer fős magyar településsel, Rafajnaújfaluval jöhet létre, ahol szívesen fogadták a vázsnokiak testvérkapcsolati szándékát. Az együttműködés első lépései megtörténtek, november egyik hétvégéjén 4 fős küldöttség járt Vázsnokról Ukrajnában. Megismerkedtek a települést vezető polgármesterrel és a képviselő-testület tagjaival. Igazi testvéri fogadtatásban és magyar vendégszeretetben volt része a vázsnokiaknak. Szóba került a kulturális kapcsolatok kiépítése, a gyermekek és fiatalok találkozása, de ezen túl is nagyon sok lehetőséget rejt még az együttműködés. Rafajnaújfalu határ menti település, Beregszász várostól mintegy 30, Munkácstól 50 km-re. A település lakóinak nagy többsége magyar. A községnek saját önkormányzata, hivatala, óvodája és iskolája, van. Az emberek többnyire a mezőgazdaságból élnek, esetleg a városba járnak dolgozni. Mindenki igyekszik munkához jutni vagy családját legalább a kis gazdaságából eltartani, a munkanélküliség kérdése a magyarországitól eltérő. November 23-án tartották Ukrajna szerte a sztálinizmus áldozatainak emléknapját. Ezen a napon emlékeztek meg a magyarságra a világháborút követően jóvátételként kirótt büntetőmunka során történt szenvedésekre. A szovjet kommunista diktatúra kollektív büntetésként a magyar településekre néhány napos „málenkij robot”-ot rendelt el. A munkaképes férfiak, 18 évestől 50 éves korig, eleget téve a parancsnak önként jelentkeztek a szükséges számban a munkavégzésre. A néhány napból hónapok, sőt évek lettek. Az emberek szibériai munkatáborokban iszonyú, embertelen körülmények között szenvedtek, alig néhányan élték túl a hideget, éhséget, betegségeket és kegyetlenkedést. Rafajnaújfalu is több mint tíz fiát veszítette el. A falu a Szovjetunió felbomlása után emléket állított a település központjában az áldozatok emlékére, együtt a II. világháborúban elesettekkel együtt, feltüntetve mindkét oldalon az áldozatok neveit. Rafajnaújfalu közössége vasárnap délben, a református istentiszteletet követően tartott emlékünnepséget. A résztvevők közül az idősebb korosztály édesapjára, testvérére is emlékezett, személyes fájdalmát is átélte. Az ünnepség keretében az emlékművön koszorút helyezett el a rafajnaújfalui és a vázsnoki önkormányzat, az ünnepséget szervező kárpátaljai magyar szervezet, és az emlékezők is hoztak virágokat. A Magyarországról érkezettek számára örökre emlékezetes marad, ahogy az emlékező emberek a magyar Himnuszt elénekelték az ünnepség végeztével. Nem tudom, hogy a magyarságunkat kifejező imádság kiben milyen érzéseket ébreszt, de az biztos, hogy ezek az emberek, akik magyarságukat megvallva még ma is nap mint nap akadályokba ütköznek, szívvel és lélekkel, átélve énekelik végig a Himnuszt. Fazekas Tibor polgármester Vázsnok

         


         


ÜNNEPEK VÁZSNOKON

2008. december 6-án mikulás napi, 22-én karácsonyi ünnepséget szervezett Vázsnok Község Önkormányzata. A karácsonyi műsort megelőzte a Betlehemi köszöntő, amellyel a gyerekek a település egyedülálló idős embereit lepték meg. A szeretet ünnepét a gyerekek verssel, énekkel köszöntötték.

         


2009

FARSANG VÁZSNOKON

A középkori Magyarországon a farsangot nemesi, polgári és népi kultúrában egyaránt megünnepelték: míg a királyi udvarban karneválokat tartottak, addig a városokban és a falvakban farsangot. Farsang idején is szabad a tánc, a bálok szervezése és a házasságkötés, tulajdonképpen a húsvétot megelőző negyven napos böjt előtti féktelen mulatozás időszaka. A párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása, amelyet jól példáz a következmény nélküli bolondázás az álarc névtelensége. Vázsnok községben is farsangi mulatságot szervezett az önkormányzat 2009. február 7-én. A mulatságon minden gyermek beöltözött, a gyülekező után a falu utcáin vonultak fel. Ezt követően kiszebábu égetésre került a sor, amellyel jelképesen lezárták a telet. Majd a kultúrházban táncmulatság várta a gyerekeket és szülőket.

"Álarcosok, suttogók, szerelmesek, gyanakvók, féltékenyek, kacagók.
Farsang, tarka nép, suhog a selyem, ragyog a bársony, virít a csipke,
libeg a szalag, száll az ének, a dal, a kacagás.
Carnevale, carnevale!"

Moly Tamás: Karnevál (részlet)


         


         


MÁTYÁSNAPI BORVERSENY 2009.

Immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a mátyásnapi borverseny Vázsnok község önkormányzata, és a Vázsnoki Kiskerttulajdonosok Egyesületének rendezésében. A környék szőlősgazdái február 24-én és 25-én adhatták le bormintáikat, az értékelésre 26-án csütörtökön került sor. A bíráló bizottság tagjai: Egerszegi Zoltánné, a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa, Bakonyi Antal borszakértő, a Villányi Borászati Rt. termelési igazgatója, Ferencz Dénes borász, Nagyberkiből, Pintérné Magyar Mária Palé község polgármestere, Székely Szilárd Sásd Város polgármestere, Urvald Péter borász. A díjátadó ünnepségre február 28-án délután került sor, amelyen Csajághy Miklós, a Sásdi Zeneiskola igazgatója és Kiskároly János szolgáltatta a "csalogató" zenét a közönség számára. Fazekas Tibor polgármester köszöntője után Árki Gábor Janus Pannonius: Pannónia dícsérete c. verséből adott elő egy részletet, amikor Mátyás királyt és feleségét Beatrixot idézték meg, a korhű jelmezben. Ezt követően a vázsnoki fiatalok néptánccsoportja lépett fel, Mátics Gabriella tanárnő koreográfiájával. Majd Preszl Viktória fuvolázott, Kiskároly János kíséretével. A dombóvári Amulett hastánc együttes vérpezsdítő előadását követően Bogdán Béla gitározott. Az ünnepségen nagy sikert aratott továbbá Tóth Zoltán és felesége Rita, néptánc előadásával. Majd Árki Gábor versével és zenével ért véget a fellépők sora. A borverseny eredményhirdetésekor Bakonyi Antal elmondta, hogy a minősítés során a borok tisztaságát, színét, megjelenését, íz és zamatanyagát, az összbenyomást, vizsgálták. Hozzátette, a 2008-as napfényben gazdag évjárat egészséges, érett szőlővel ajándékozta meg a termelőket, akik ebből szemet gyönyörködtetően szép színű, szőlővirág illatú, zamatgazdag, üde borokat készítettek. A 173 leadott bormintából 27 arannyal, 55 ezüsttel és 59 bronz-minősítéssel jutalmazták a szőlősgazdákat. A külön díjazottak: arany éremmel jutalmazták Balaskó Pál gödrei borászt, aki fehér cuvée és vörös cuvée boraival nevezett, ezüstéremmel Bandi István alsómocsoládi borászt, aki olaszrizling, rizlingszilváni és rosé boraival nevezett, valamint bronzéremmel Házler Enikő bakócai borász sauvignon blanc, és pinot noir borait jutalmazták. Elismerésben részesült Kékesi Gyula, mint a legeredményesebb vázsnoki borász.
Az ünnepséget vacsora, és hajnalig tartó bál zárta.


         


         


HAGYOMÁNYOK ŐRZÉSE

2009. áprilisban a település közterületére került kihelyezésre a felújított kézi szivattyús tűzoltókocsink, és tervezzük a hozzá tartozó lajtkocsi kihelyezését is. Ezzel is javítja a falu hagyományőrző képét. A tűzoltókocsi felújítási munkálatait a község fiataljai: Török Imola, Török Adél, Kiss Dániel, Jovánovics István és a felnőtt segítők végezték.


         


Ifjúsági Információs Pont megnyitó

A Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás sikeres pályázata: a Társadalmi Megújulás Operatív Program – Gyermekek és fiatalok integrációs programjai – keretén belül a „FIGYUSZ a Hegyhátra” projekt során a sásdi kistérség területén 9 információs pont kialakítására kerül sor, a helyi önkormányzatokkal közösen. Az információs pontok létrehozásának célja, hogy olyan információkhoz jussanak a fiatalok, amelyek segíthetik őket életminőségük javításában. Vázsnok községben Ifjúsági Információs Pont megnyitó ünnepség volt 2009. április 11-én, szombaton, melyen jelen volt Harmathné Kisvári Zsuzsanna, a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás munkatársa, Fazekas Tibor polgármester, a község fiataljai, Nagy Szilvia eMagyarország Pont vezető. A megnyitó ünnepséget húsvétváró kézműves foglalkozással kötöttük össze, amelyen a gyerekek Milkovics Jenő fafaragótól leshették el a tojás hímzés művészetét.


         


Tűzoltókocsi és lajtkocsi

Immár méltó helyére került a lajtkocsi, településünk főterén. A felújítási munkálatokat Gombár József helyi lakos végezte.


         


Gyereknap 2009.

2009. május 30-án a nemzetközi gyermeknap alkalmából egész napos rendezvényt szervezett Vázsnok Község Önkormányzata. A gyermekeket a dombóvári tűzoltók bemutatójával, autósiskolával, quad vezetéssel, ebéddel, esti tábortűzzel várták. Köszönet a rendezvényt támogatóknak, valamint a közreműködőknek: Cigány Kisebbségi Önkormányzat, Falka Zoltánné, Balogh György, Mindszentgodisáról, Takács Endre húsdiszkont Sásd, Zselic Autósiskola Kaposvár.


         2014
Új képviselő testület - Mikulásnap

2014. októberében, az Új megválasztott képviselő testület megkezdte munkáját. December 6-án Mikulás ünnepséget rendeztünk, melyet Figura Ede műsora tett, még emlékezetesebbé a gyerekek számára.


<

         


         

2015

Parkosítás

2015. március, április, május hónapokban folytatódott a falu parkosítása.


         


         

Gyermeknap

Májusban Gyermeknapot tartottunk, több programot szerveztünk a gyerekeknek többek között csapatokat alkotva ügyességi verseny volt a szabadban,majd Figura Ede tartott műsort, valamint a Sásdi Rendőrség is részt vett.A Sásdi íjászok bemutatója is nagy sikert aratott a gyerekek körében. A napot vacsorával zártuk melyre a falu lakosságát is meghívtuk.         


                   

                   

                   

                   


Csobogó

Június elején befejeződött a csobogó, amely az elveszett csatornavíz összegyűjtésére szolgál.


         


Vázsnoki Elszármazottak találkozója

Augusztus 01-én tartottuk meg immár ötödik éve a Vázsnoki Elszármazottak találkozóját, amelyet idén egy háborús emlékmű avatása tett emlékezetesebbé. Az emlékművet Fazekas Attila készítette el.?         


                   

                   

                   

Kirándulás, rajzverseny

Októberben kirándultunk a gyerekekkel a Vázsnoki szőlőhegyre,majd rajzverseny volt az informatika teremben.         


                   

                   

         

Új falubusz

Október hónapban vehettük át az új falubuszt.


         

Nyugdíjas nap

Novemberben nyugdíjas napot szerveztünk,melyet Erzsébet Katalin napi zenés műsor követett.         


                   

         

Szabadidő park

Elkezdődtek a munkálatok a Szabadidő park megvalósításához, amelyet bárki igénybe vehet. Jelenleg a parkban két főző- illetve nyársaló hely és egy grillező készült el. Továbbá három fedett hely lett kialakítva, amely alatt ülni lehet, és szükség esetén az Önkormányzat biztosítja a padokat és asztalokat hozzá.


         


Hivatal felújítása

November hónapban elkezdődött a Vázsnoki hivatal tatarozása amit decemberben be is fejeztünk. A munka oroszlánrészét ismét Fazekas Attilának köszönhetjük.         


                   

                   

                   

                   

Mikulásnap

Decemberben a szokásos mikulás ünnepséget tartottuk meg.

         

         

         

2016
Kultúrház felújítása

Január hónapban elkezdődött a kultúrház tatarozása.

         

         

Látogatók: web counter